top of page
Search

Ulla Sara-aho: Mitä on työyhteisösovittelu?

"Mitä on työyhteisösovittelu?"


Tätä kysytään minulta usein. Ja on tosi hyvä, että kysytään, sillä silloin pääsen purkamaan sovitteluun liittyviä vääriä käsityksiä. Ehkä sovittelu jo sanana herättää tunteita ja pelkoakin?


Työyhteisösovittelu on nopea tapa purkaa jännitteitä ja konflikteja. Siinä on erotettavissa neljä eri vaihetta, joista jokainen on tärkeä: Alkuinfo, yksilökeskustelut sovittelijan kanssa, sovittelutapaaminen kaikkien osapuolten kesken sovittelijan ohjaamana sekä seurantavaihe. Prosessin kolme ensimmäistä vaihetta kuljetaan tiiviissä aikataulussa. Sovittelutapaamisen jälkeen alkava seurantavaihe on pidempi. Sen tarkoituksena on tukea ja auttaa työyhteisöä pitämään kiinni sovituista asioista sekä rakentamaan luottamusta ja turvallisuutta työyhteisöön.

Jo alkuinfon jälkeen on usein havaittavissa muutoksia työyhteisön vuorovaikutuksessa – osapuolten sisäinen prosessi käynnistyy heti. Keskittyminen työn perustehtävään helpottuu usein vielä lisää prosessin edetessä yksilökeskustelujen aikana ja yhteisen sovittelutapaamisen aikana. Työyhteisösovittelun kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Sovittelija ei välitä tietoja tai raportoi keskusteluja missään vaiheessa kenellekään, hänellä on vaitiolovelvollisuus. Sovittelussa jokainen osapuoli itse ottaa puheeksi ja kertoo itselleen merkityksellisiä asioita omasta näkökulmastaan. Sovittelija auttaa ohjaamalla jokaista osapuolta kertomisessa ja kuuntelemisessa.

Työyhteisösovittelu on siis yhteisöllinen ja ratkaisukeskeinen tapa purkaa työyhteisössä olevia jännitteitä puhumalla ja kuuntelemalla. Sovittelussa konfliktin osapuolet keskustelevat ja etsivät ratkaisuvaihtoehtoja ja sopivat miten jatkossa toimivat. Tästä tehdään kirjallinen sovittelusopimus, jonka toteutumista siis sovittelija tukee seurantavaiheen aikana. Työyhteisösovittelussa kannattaa käyttää ulkopuolista sovittelijaa, joka on puolueeton. Sovittelija huolehtii tasavertaisuudesta keskusteluissa. Sovittelija huolehtii, että vireys säilyy yhteisissä keskusteluissa ja tauottaa keskustelua tarvittaessa. Sovittelija auttaa osapuolia kirjaamaan haluamansa asiat sopimukseen. Sovittelija ohjaa koko prosessia. Sovittelija ei ratkaise tilannetta, vaan auttaa osapuolia itse löytämään ratkaisut.


Kirjoittaja:


Ulla Sara-aho

KM, Työyhteisösovittelun erityisosaaja, Työnohjaaja STOry, Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja RVO®


Lue lisää työyhteisösovittelusta verkkosivuiltamme.


Comments


bottom of page