top of page
Search

Ehkäisevä päihdetyö sijaishuollossa


Nuorten päihteidenkäyttö on muuttunut paljon omista nuoruusajoistani. Esimerkiksi monen nuoren ensimmäiset päihdekokeilut olivat siihen aikaan isomman suunnittelun takana, sillä päihteiden saaminen oli verrattain hankalaa. Harvemmin nuorilta enää kuulee, että ovat seisseet kaupan kulmalla tuntitolkulla, että ovat porukalla saaneet tupakkaa ja kaljaa kaupasta. Myös laittomien päihteiden käyttö nuorten keskuudessa on lisääntynyt ja voidaan sanoa, että huumekokeilujen yleistymisen taustalla on helppo huumausaineiden saatavuus. Kouluterveyskyselyn mukaan ammattiin opiskelevista 63 ja lukiolaisista noin 60 prosenttia oli sitä mieltä, että omalta paikkakunnalta on helppo hankkia huumeita. Peruskoululaisistakin samoin ajatteli hieman yli puolet. Jos kännykästä löytyy Telegram, Snapchat tai Signal, on nuoren helppo päästä ryhmiin, joista päihteitä saa hankittua.  


Lastensuojelulaitokset kohtaavat usein haasteita, kun puhutaan ehkäisevästä päihdetyöstä. Osalle lastensuojelun piiriin tulevista lapsista päihteiden käyttö on merkittävä huolenaihe – se voi olla runsasta ja jopa keskeinen syy huostaanotolle. Tämä korostaa ehkäisevän päihdetyön merkitystä osana lastensuojelun arkea. Koulutuksissa ja työnohjauksissa työntekijät nostavat usein esiin huolen keinottomuudestaan suhteessa nuorten päihteidenkäyttöön. Päihteisiin nuorten keskuudessa kuuluu myös paljon pelkoja ja tabuja, jotka kuormittavat ammattilaisia työssään sijaishuollon yksiköissä.


Nuorten turvallinen ja empaattinen kohtaaminen on avainasemassa, kun rakennetaan luottamuksellista suhdetta, joka mahdollistaa avoimen keskustelun (myös) päihteistä. Tämän lisäksi on tärkeää keskittyä itsetunnon vahvistamiseen – molemmat näkökulmat edellyttävät aikaa ja tilaa yksikön arjessa. Laitosympäristö ja sen käytännöt voivat myös tuoda mukanaan haasteita. Päihteiden käytön seuranta ja valvonta saattavat aiheuttaa ristiriitoja ja konflikteja nuorten ja aikuisten välille, heikentäen näin luottamusta avoimeen keskusteluun. Ehkäisevän päihdetyön onnistuminen vaatii lapsilta motivaatiota ja välineitä päihteistä kieltäytymiseen tai haittojen vähentämiseen.


Ammattilaisen kokemus tietämättömyydestä voi joissain tapauksissa estää puheyhteyden muodostumisen. Pelkkä haitoista keskusteleminen voi tuntua nuoresta ikävälle ja vanhakantaiselle pelottelulle. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitoiminnan vaatimia tietoja ja taitoja, sekä perehtyä ammattitoimintaansa koskeviin säännöksiin ja määräyksiin. Vaikka ehkäisevä päihdetyö on vain pieni osa lastensuojelun sijaishuollossa tehtävää kasvatustyötä, on siihen silti löydyttävä osaamista. Päihteiden käytön ja siitä aiheutuvien haittojen ennalta ehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin päihteiden käytöstä johtuvien ongelmien hoito. Päihteistä on siis tärkeää puhua jo silloin, kun ne eivät ole ”ongelma”. Päihteiden käytöstä aiheutuvien haittojen ja sairauksien minimoinnissa keskeisessä asemassa on varhainen tunnistaminen, joka edellyttää riittävää ja ajantasaista tietoa.


Tiedämme, että nuoruus on aikaa, jolloin identiteettiä muovaavat kokemukset ja vuorovaikutus muiden kanssa ovat keskiössä. On siis normaalia, että nuoret etsivät uusia kokemuksia, jotka stimuloivat ja tuovat elämään jännitystä. Elämysten ja rutiinien tarjoamalla tasapainolla on merkittävä rooli nuorten riskikäyttäytymisen, erityisesti päihteiden käytön ehkäisyssä.


Elämykselliset kokemukset – kuten uuden harrastuksen aloittaminen, luovat projektit, seikkailu- ja luontoretket tai erilaiset ryhmätoiminnot – tarjoavat nuorille mahdollisuuksia tutkia ja kehittää itseään turvallisessa ympäristössä. Tällaiset kokemukset voivat täyttää samat psykologiset tarpeet, joita nuoret saattavat tiedostamattaan tyydyttää päihteiden avulla: uutuuden kaipuu, itsensä ylittämisen tunne ja yhteisöön kuulumisen kokemus. Kun nuori kokee olevansa osa jotakin suurempaa – olipa kyse sitten tiiviistä ystäväporukasta, joukkueesta tai yhteisöstä – tarve kokeilla riskialttiita käyttäytymismalleja, kuten päihteiden käyttöä vähenevät. Positiiviset elämykset ja saavutukset kehittävät itsetuntoa, mikä on tärkeää terveen päätöksentekokyvyn kehittymiselle.


Samaan aikaan rutiinien ja säännöllisten toimintojen tarjoama vakaus voi myös vähentää nuorten riskikäyttäytymistä. Rutiinit tarjoavat turvallisuuden ja ennustettavuuden tunteen, mikä on erityisen tärkeää nuorille, jotka ovat tottuneet elämään epävakauden tai muutosten keskellä. Säännölliset ateriat, liikunta, harrastukset ja opiskelu luovat rakenteen, joka tukee nuoren hyvinvointia. Rutiinit voivat myös vähentää "tyhjän tilan" määrää nuoren elämässä, jolloin kiusaus kokeilla päihteitä tai osallistua muihin riskialttiisiin toimintoihin pienenee. Kun nuoren elämässä on mielekästä toimintaa ja yhteisön tuki, se vähentää tarvetta etsiä jännitystä tai lohtua päihteistä.


Ehkäisevä päihdetyö on ollut luonnollinen osa työtäni jo pitkään, sillä se kuului luonnollisena osana entiseen työhöni nuorisotyöntekijänä. Tilat ja toiminnat, joita nuorille tarjottiin, olivat päihteettömiä, mutta juhlapäivinä päihteettömän toiminnan lisäksi jalkauduttiin sinne, missä nuoret viettivät aikaansa päihtyneenä. Silloin tehtävämme oli vähentää päihteidenkäyttöön liittyviä haittoja ja toisaalta ohjata nuoria päihteettömän tekemisen pariin. Järjestimme vuosittain eri ikäluokille ja heidän vanhemmilleen kokonaisuuksia, jotka käsittelivät päihdeteemaa. Ehkäisevän päihdetyön tapahtumia järjestettiin jo alakouluikäisille ja niistä ajoista onkin jäänyt mieleen se, että monen vanhemman huoli päihteistä oli jo noussut ja kaivattiin neuvoja siihen, kuinka päihteidenkäyttöä pystyy tunnistamaan ja kuinka siitä olisi hyvä oman lapsen kanssa puhua.


Työskentelin nuorisotyöntekijänä usean vuoden ajan. Kun siirryin nuorisotyöstä sijaishuoltoon huomasin, että aloin ”tippua kärryiltä”. En enää tavannut satoja nuoria viikoittain, enkä istunut isojen verkostojen pöydissä. Piiri oli pieni, mutta tarve ehkäisevään päihdetyöhön edelleen olemassa. Kävin koulutuksia aiheesta, mutta ne kulkivat monesti ylätasolla. Koulutuksista puuttuivat nuorten kokemukset, ajankohtaiset ilmiöt ja kieli, jolla nuoret päihteistä puhuivat. Olen tyytyväinen, että kaikkien näiden vuosien jälkeen sellainen koulutus on kohta saatavilla. Olemme rakentaneet sitä juuri niin, että sijaishuollon nuorten kokemukset, ajankohtaiset ilmiöt ja kieli, jolla nuoret päihteistä puhuvat ovat keskiössä. Koulutuksella haluamme vaikuttaa ehkäisevän päihdetyön tekemiseen sijaishuollon yksiköissä ja tarjota välineitä arkeen. Haaveenani on sijaishuolto, jossa aikuisilla on valmiudet ennaltaehkäisevän päihdetyön tekemiseen ja avoimeen keskusteluun päihteistä.


Kirjoittaja:

Sijaishuollon kouluttaja & kehittäjä

Sosionomi YAMK

Vetovoimaksi Oy



 

Tukea ja työkaluja nuorten päihteidenkäytön ennaltaehkäisyyn ja puheeksi ottoon sijaishuollossa-koulutus


Tulossa syksyllä 2024! Tukea ja työkaluja nuorten päihteidenkäytön ennaltaehkäisyyn ja puheeksi ottoon sijaishuollossa -koulutus antaa sijaishuollon yksikössä työskenteleville ammattilaisille osaamista ja käytännön välineitä nuorten päihteidenkäytön ehkäisemiseen ja käsittelemiseen. Koulutus keskittyy erityisesti sijaishuollossa asuvien nuorten päihteidenkäytön erityispiirteisiin ja tarjoaa osallistujille ymmärrystä päihteiden vaikutuksista, tunnistamisen merkeistä sekä toimiviksi todettuja menetelmiä ja rutiineja, jotka tukevat nuoren päihteettömyyttä.

 

Koulutus tarjoaa monipuolisen käsityksen siitä, kuinka ehkäisevää päihdetyötä voidaan toteuttaa sijaishuollossa, miten luoda empaattinen ja avoin keskusteluyhteys nuoren kanssa päihteistä puhuttaessa, sekä kuinka kohdata ja käsitellä nuorten päihdekokeiluja rakentavasti. Koulutuksessa hyödynnetään nuorten omia kokemuksia päihteistä ja päihdekasvatuksesta, mikä auttaa ymmärtämään paremmin heidän näkökulmaansa ja tarpeitaan.

Koulutuksen tavoitteena on varustaa sijaishuollossa työskentelevät ammattilaiset taidoilla, jotka mahdollistavat myötätuntoisen puuttumisen nuorten päihteidenkäyttöön, sekä tarjota tukea ja ohjausta nuorten päihteettömyyden tukemiseksi. Osallistujille tarjotaan käytännön työkaluja, keskustelumalleja ja materiaaleja, jotka ovat olennaisia tehokkaan päihdetyön toteuttamisessa.

Koulutuksen teemat:

  • Sijaishuollossa asuvat nuoret & päihteet nuorten keskuudessa

  • Ehkäisevä päihdetyö sijaishuollon yksikössä

  • Nuorten kokemuksia päihteistä ja ehkäisevästä päihdetyöstä sijaishuollossa

  • Työkaluja päihdekokeilujen kohtaamiseen ja puheeksi ottoon

 

Miksi koulutus on ajankohtainen?

Päihteidenkäytön monimuotoistuessa ja saatavuuden helpottuessa, myös sijaishuollossa asuvat nuoret kohtaavat yhä enemmän päihteisiin liittyviä haasteita. Tämä koulutus tarjoaa ammattilaisille ajankohtaisen tietopaketin sekä käytännön välineitä ehkäisevän päihdetyön tekemiseen sijaishuollon yksikössä. Jokaisella sijaishuollossa asuvalla nuorella on oikeus aikuisiin, jotka ovat valmiita käymään heidän kanssaan avoimia ja empaattisia keskusteluja liittyen päihteisiin. Koulutus auttaa ammattilaisia kohtaamaan päihteidenkäytön ilmiöt rakentavasti ja tarjoamaan nuorille luotettavan aikuisen tuen, joka on ensiarvoisen tärkeää nuorten päihteettömyyden tukemisessa ja päihteidenkäytön haittojen vähentämisessä. Koulutuksen on tarkoitus edistää avointa vuoropuhelua päihteiden käytöstä ja luoda turvallisen ympäristön, jossa nuoret voivat käsitellä päihteisiin liittyviä kysymyksiä ilman pelkoa leimautumisesta ja rangaistuksista.

Koulutuksen läpikäyminen edellyttää yhteensä noin 24 tunnin sitoutumista, joka tarkoittaa kolmea koulutuspäivää. Koulutus on toteutettu käyttäjäystävällisellä verkko-oppimisalustalla, joka mahdollistaa sujuvan ja mukavan oppimiskokemuksen. Osallistujille tarjotaan monipuolista sisältöä, kuten videoita, reflektointitehtäviä ja erilaisia materiaaleja, jotka tukevat ammatillista kehitystä ja ovat hyödynnettävissä arjen työssä. Käyttöoikeudet koulutusalustalle ovat voimassa kaksi kuukautta, antaen opiskelijoille joustavuuden edetä omassa tahdissaan. Koulutuksen päätteeksi osallistujat saavat todistuksen suorituksestaan.

Koulutuksen vastuukouluttaja: Jenny Poutiainen

Voit nyt varata paikan tulevassa syksyn koulutuksessa. Koulutukseen otetaan kerrallaan vain rajoitettu määrä osallistujia. Tarjous on voimassa niin kauan, kun paikkoja riittää. Ennakkoon ilmoittautuneille koulutuskokonaisuus on avoinna 1.9.- 31.10.2024.

Ennakkovaraajan tarjoukset:

Maaliskuun Super Early Bird:100 euron alennusIlmoittaudu 31.3.2024 mennessäHinta: 218€/hlö +alv. 24%

Huhtikuun Early Bird:75 euron alennusIlmoittaudu 30.4.2024 mennessäHinta: 243€/hlö +alv. 24%

Toukokuun Ennakkovaraaja:50 euron alennusIlmoittaudu 31.5.2024 mennessäHinta: 268€/hlö +alv. 24%

Tämän jälkeen:

Hinta: 318€/hlö +alv. 24%

Ilmoittautumisen yhteydessä ei tarvitse vielä nimetä osallistuvaa henkilöä. Tarkemmat tiedot osallistujista pyydetään vasta elokuun viimeisellä viikolla. Tuolloin tarvitsemme opiskelijan sähköpostiosoitteen, joka toimii koulutusalustan käyttäjätunnuksena.


bottom of page