Toiminnallisten menetelmien käyttö on hyvä tapa työskennelläsijaishuollossa asuvien lasten ja nuorten kanssa. Toiminnalliset menetelmät toimivat apukeinona tunteiden nimeämiseen, puheen tuottamiseen ja oman toiminnan ymmärtämiseen. Menetelmien voidaa kartoittaa asiakastilannetta ja menetelmät toimivat keskustelun tukena. Erilaiset toiminnan kautta syntyneet elämykset ja kokemukset luovat pohjaa lapsen kuntoutumiselle.
Kaikki lapset sekä heidän haasteensa ovat yksilöllisiä, minkä vuoksi työskentelyn tueksi tarvitaan erilaisia työvälineitä ja menetelmiä. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että ohjaaja löytää menetelmät, joita käyttäessään työskentely tuntuu luontevalta.
Sijaishuollon yksiköissä ohjaustyössä käytetyt menetelmät ovat välineitä johonkin tiettyyn tavoitteeseen pääsemiseksi. Menetelmien avulla lapsen kohtaaminen, kuulluksi tuleminen ja yhteistyösuhteen rakentuminen mahdollistuvat.
Olen itse toiminnallisten menetelmien ystävä, sillä se auttaa (lasta ja aikuista) keskittymään käsiteltävään teemaan. Myös sanat löytyvät usein helpommin, kun on joku menetelmä tukimateriaalina.

Omat lempparit:
Vahvuuskortit
Korttien avulla voidaan auttaa lasta löytämään omia vahvuuksiaan ja näin vahvistaa lapsen itsetuntoa. Vahvuuskortit ovat ensimmäinen menetelmä, jonka olen aikanani ottanut käyttöön. Vahvuuskorttien käyttö esimerkiksi nuorten kesätyöpaikkahakemuksia tehdessä toimii loistavasti.
Unelma/haavekartta
Tähän työskentelyyn löytyy ohjeita netistä vaikka kuinka paljon. On tärkeää, että opetamme lapsille taidon unelmoida ja haaveilla. Työskentelyn tarkoitus on auttaa lasta hahmottamaan hänelle tärkeitä asioita. Kartan voi tehdä leikkelemällä kuvia ja sanoja lehdistä kartongille. (kai tähänkin on jo joku appi olemassa?) Kartta asetetaan lapsen huoneeseen näkyvälle paikalle tai siihen palataan säännöllisesti. Omaohjaaja voi auttaa lasta tekemään haaveista totta. Mitä haaveen saavuttaminen käytännössä vaatii? Jos lapsen haave on vaikkapa tietty ammatti, niin sitä voi lähteä lapsen kanssa yhdessä pilkkomaan pienemmiksi paloiksi. Lopulta voidaan päästä siihen, että kannattaa mennä ajoissa nukkumaan, jotta jaksaa aamulla nousta kouluun ja tehdä parhaansa.
Kuvakortit
Tunnetyöskentelyn klassikko. Kuvien avulla voi tunnistaa, sanoittaa ja ilmaista tunteita. Kuvakortit on helposti skaalattavissa monenlaiseen toimintaan. Ohjaaja voi kysyä kysymyksen ja lapsi voi valita kortin ja kuvan kautta voi olla helpompi sanoittaa omia tunteitaan. Kuvakortit voi askarrella itse tai tilata käyttöön esim. Mieli ry:ltä. Itse käytän Mielenterveys voimaksi-kuvapakkaa. Sitä vanhaa. Nykyään siitä on 2.0. versio saatavilla.
Uusi tuttavuus:
Valovoimapeli
Tätä menetelmää en ole vielä käyttänyt, mutta ohjekirjaa olen jo lueskellut. Kokonaisuus vaikutti toimivalta ja peli oli kauniisti toteutettu. Peliin sisältyy huostaanottoon ja sijoitukseen liittyvä korttisarja, joka tuntui mielestäni luontevalta tavalta käydä sijoitukseen liittyviä teemoja läpi lapsen kanssa. Tämä, kuten moni muu sijaishuollon toimiva menetelmä on Pesäpuu ry:n käsialaa.
Jenny Poutiainen
Vetovoimaksi Oy
Commenti