top of page
Search

Sijaishuollon henkilökuvassa: Timo Eskelinen

Käyn mahdollisuuksien mukaan tutustumassa sijaishuollon toimijoihin, jotka ovat valmiita jakamaan tarinoitaan ja onnistumisiaan, sillä onnistuminen innostaa ja ruokkii lisää onnistumisia. Uskon vakaasti, että yhdessä jaetut uskomukset sijaishuollon kyvykkyydestä tukevat meitä tavoitteeseen pääsemisessä – eli toimivan sijaishuollon takaamisesta kaikille lapsille ja nuorille. Näillä käynneillä saan tutustua sijaishuollon ammattilaisiin ja heidän tarinaansa sijaishuollossa. Ja mikä parasta – saan jakaa sen myös teille!


Pääsin haastattelemaan Timoa Askolassa Lastensuojeluyksikkö Kotipihan tiloissa. Minulle oli aiemmin vinkattu, että hän on huipputyyppi, johon kannattaa olla yhteydessä haastattelun merkeissä. Voin alkuun paljastaa, että vinkki piti paikkaansa.



Kuka?

  • Timo Eskelinen, Vastuuohjaaja Lastensuojeluyksikkö Kotipihassa Askolassa, joka on osa Kotico Oy:n toimintaa

  • Timo on koulutukseltaan Yhteisöpedagogi AKM ja suorittaa parhaillaan hallintotieteiden maisteriohjelmaa Vaasan yliopistossa

  • Tiimipelaaja, moniammatillisen tiimin puolestapuhuja


Voisitko kertoa hieman itsestäsi ja siitä, kuinka päädyit työskentelemään sijaishuollon kentälle?


Työurani alkuvaiheessa työskentelin yksin maahan tulleiden nuorten parissa pakolaiskriisin aikana. Silloin käytimme paljon sijaishuollon periaatteita tukeaksemme nuoria heidän haasteissaan. Tästä kokemuksesta innostuneena päädyin sijaishuollon kentälle – ensin ”keikkailun” ja kesätöiden merkeissä ja sittemmin täysipäiväsesti.


Miten näet sijaishuollon kehittyvän tulevaisuudessa. Mitkä ovat mielestäsi keskeisiä muutostarpeita tai kehityssuuntia alalla?


Tulevaisuuden sijaishuollossa toivoisin näkeväni entistä enemmän varhaista tukea ja ennaltaehkäisevää työtä. On tärkeää, että jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen ajoissa, ja että sijaishuollossa jokainen lapsi kohdataan yksilönä, jolla on omat tarpeensa ja vahvuutensa. Uskon, että lapsen varhaisen tuen merkitys korostuu tulevaisuudessa entisestään. Esimerkiksi neuvola- ja perhetyön avulla voidaan saavuttaa suuria hyötyjä tarjoamalla tukea oikeaan aikaan. Sijaishuollon puolella kehitystä tarvitaan erityisesti sijaishuoltopaikkojen valinnassa, jotta lapsi sijoitetaan oikeaan paikkaan ja että ohjaajien osaaminen vastaa lapsen tarpeita.


Mitkä tekijät tekevät työstäsi merkityksellistä ja palkitsevaa?


Työni merkitys korostuu turvan luomisessa lapselle. Tämän tunnistaa etenkin silloin, kun olen onnistunut luomaan turvallisen suhteen lapsen kanssa. Kotiin lähtiessäni on palkitsevaa tietää, että olen tehnyt parhaani lasten eteen ja että työni on tuonut konkreettista hyötyä. Tulee hyvä fiilis, kun tietää, että seuraavalla vuorolla on hyvä tulla töihin jälkeeni ja kaikki hommat on tullut hoidetuksi.


Mitä neuvoja antaisit työntekijälle, joka vasta aloittaa sijaishuollossa?


Sijaishuollon työssä korostuu oma-aloitteisuus. Tärkeää on aloittaa siitä, missä voi olla avuksi. Kotiaskareet ovat hyvä tapa päästä sisälle työhön, ja muut taidot kehittyvät pikkuhiljaa perehdytyksen edetessä. Esimerkiksi ruoanlaiton merkeissä on helppo tarkkailla talon toimintatapoja ja tulla tutuiksi lapsille. Samalla uusi työntekijä on konkreettisesti hyödyksi työvuorossa ollessaan.

Myös perehdyttämisellä on suuri merkitys uuden työntekijän kohdalla. Työnantajalla on vastuu tehdä työn tavoitteet näkyväksi ja selkeyttää, mitä tiiminä tavoittelemme. Jos tavoite ei ole selvä, on työssä hankala onnistua.


Voisit jakaa, kuinka pidät itsestäsi huolta, jotta jaksat vaativassa työssäsi?


Liikunta ja sosiaaliset suhteet ovat minulle avainasemassa, jotta jaksan työssäni. Laadukkaalla vapaa-ajalla ja palauttavilla toiminnoilla vahvistan omaa jaksamistani. Tässä työssä on tärkeää olla hyvässä kunnossa, niin fyysisesti, kuin henkisestikin.


Mielestäni myös työryhmän tuki ja yhdessä tekemisen meininki suojaa. On tärkeää, että työporukka on sellainen, jossa viihtyy ja jokaisella on tilaa olla oma itsensä. Työryhmän yhteiset onnistumiset ja niiden näkyväksi tekeminen auttaa jaksamaan.


Haluatko jakaa jonkin erityisen onnistumistarinan tai kokemuksen sijaishuollon työstäsi?


Yksi merkittävä kokemus on se, kun työskentelin pitkään erityisen haasteellisen nuoren kanssa. Alussa luottamuksen rakentaminen oli vaikeaa, mutta pitkäjänteisen työn ja sinnikkyyden myötä näin, kuinka nuori alkoi avautua ja luottaa minuun. Tämän myötä näin, kuinka hän alkoi löytää uskoa itseensä ja tulevaisuuteensa. Tämä osoitti minulle, että jokainen lapsi ja nuori ansaitsee mahdollisuuden ja tarvitsee aikuisen, joka uskoo heihin.


Onko sinulla vielä loppuun joku viesti tai ajatus työstäsi tai työstä sijaishuollossa ylipäätään?


Työssäni haluan jatkaa turvallisen ympäristön luomista lapsille ja nuorille, jotta he voivat kasvaa ja kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla. Vastuuohjaajan hommissa olen saanut erilaista ymmärrystä sijaishuollon kokonaiskuvasta. Olen kiinnostunut sijaishuollosta myös hallinnollisella tasolla.


Yhteiset onnistumiset ovat yksi tärkeimmistä asioista, jotka lisäävät intoani sijaishuollon parissa. Onnistumiset antavat meille tunnustusta ja vahvistavat sitä, että teemme arvokasta työtä. Jokainen onnistuminen, pienikin, on askel eteenpäin ja luo luottamusta tiimin sisällä. Yhteisöt, jotka juhlivat onnistumisiaan, luovat positiivista energiaa, joka tarttuu myös lapsiin.


Onnistuminen on mahdollista vain toimivan, turvallisen ja moniammatillisen tiimin avulla. Meidän on kyettävä luomaan työympäristö, jossa jokainen voi tuoda esille omat näkemyksensä, taitonsa ja kokemuksensa. Moniammatillisuus tuo erilaisia näkökulmia ja osaamista, joita tarvitaan moninaisten haasteiden kohtaamisessa. Se antaa meille mahdollisuuden oppia toisiltamme ja kehittää toimintaa paremmaksi. Yhdessä kohtaamme niin onnistumiset, kuin haasteetkin. Meillä kaikilla on omat kehittämiskohteemme, ja meidän on kyettävä katsomaan niitä silmiin. Kun kohtaamme keskeneräisyytemme yhdessä, pystymme luomaan ratkaisuja, jotka perustuvat moninaiseen osaamiseemme ja kokemukseemme. Yhdessä mietimme, miten edetään, millaisia muutoksia tarvitaan ja kuinka voimme parhaiten tukea lapsia. Tässä työssä ei ole kyse yksinäisestä taistelusta, vaan yhdessä tekemisestä ja yhdessä oppimisesta. Sijaishuolto on joukkuelaji.


Sijaishuollossa itsensä johtaminen on ehdottomasti yksi tärkeimmistä taidoista, jonka työntekijän pitäisi omata. Käytännössä itsejohtajuus tarkoittaa itsensä johtamista kohti tavoitteita. Se ilmenee kykynä tehdä päätöksiä, priorisoida tehtäviä, noudattaa sovittuja aikatauluja ja ottaa vastuuta omasta työskentelystä. Tiimityössä, jossa jokaisen panos on arvokas ja jossa eri ihmisillä on erilaiset vastuut, itsejohtajuus on aivan keskeistä. Itsensä johtaminen ei tarkoita yksin työskentelyä. Päinvastoin se merkitsee vastuun ottamista omasta roolistaan tiimissä. Se tarkoittaa avoimuutta, rehellisyyttä ja valmiutta oppia - ei vain omista kokemuksista, vaan myös muiden kokemuksista. Itsejohtajuus edellyttää itsetuntemusta, kykyä kohdata omat vahvuudet ja heikkoudet ja rohkeutta tuoda parhaat puolensa esille tiimissä.


Kiitos tuhannesti Timo, että lahjoitit aikaasi tarinasi jakamiseen. Näistä aiheista olisi voinut puhua loputtomiin. Jaan näkemyksesi varhaisen tuen tarpeesta, tiimin ja itsensä johtamisen taidon merkityksestä. Kiitos myös Kotico:n Tomi Tuomiselle, kun saatoit meidät saman pöydän ääreen.


Kirjoittaja:


Sijaishuollon kouluttaja & kehittäjä

Vetovoimaksi Oy

Comments


bottom of page