
Haluan jakaa yhden tarinan. Nuori työntekijä palkattiin aikanaan sijaishuollon yksikköön, jossa oli hänen lisäkseen pari muuta ”uudehkoa” työntekijää. Tiimissä puhuttiin avoimesti siitä, että ennen väkivaltatilanteissa työpaikalla oli helpompi toimia, kun työkaverin kulmakarvan asennosta pystyi ennustamaan, mitä tämä ajatteli tai kuinka hän toimisi. Uusi työntekijä ajatteli, että ”Hyvä tavoite. Sit ei muuta kun tutustumaan.” Vasta myöhemmin hän ymmärsi, että työpaikalla ei ollut toimivia yhteisiä käytänteitä. Oli pakko tulkita työkaveria ja toimia vaiston varassa. Ongelmana nähtiin vaihtuneet työkaverit, ei niinkään puuttuvat toimintaohjeet. Nykyään tämä työntekijä kouluttaa sijaishuollon uusia työntekijöitä, sekä auttaa perehdytysohjelmien luomisessa. Liekö tässä syy?
Sijaishuollon työntekijöiden suuri vaihtuvuus ja rekrytointivaikeudet kuormittavat työyhteisöjä. Sijaishuollon pulmallinen työtilanne vaatii toimenpiteitä meiltä kaikilta. Perehdytyskäytänteet on saatava kuntoon, jotta uudet työntekijät saadaan pysymään talossa ja pystymme turvaamaan lasten pysyvät ihmissuhteet sijaishuollon aikana.
Tiedän kokemuksesta, että kattavan perehdytysohjelman ja sitä tukevan materiaalin tuottaminen on iso homma. Olen itse saanut työhistoriani aikana monen tasoista perehdytystä. Joutunut tulkitsemaan kulmakarvojen asentoja. Olen itse saanut perehdyttää, sekä hyvillä, että huonoilla perehdytysmateriaaleilla. Hyvillä materiaaleilla tulos ollut hyvää ja huonommilla hidasta, stressaavaa ja työlästä.
Olen onnekseni saanut työskennellä pitkiä aikoja tiimeissä, joissa vaihtuvuus on ollut pientä ja käytänteet olleet kaikille tuttuja. En kuitenkaan usko, että kukaan uusi työntekijä haluaa mennä vuodeksi uuteen tiimiin tulkitsemaan uusien työkavereiden ilmeitä ja ihmettelemään, että ”kuinkas tässä talossa on ollut tapana toimia”. Työssäni lastenkodin johtajana toivon, että parissa kuukaudessa uusi työntekijä on remmissä niin, että tuntee talon toimintatavat, tietää mitä on sovittu ja lapset voivat luottaa siihen, että aikuiset toimivat keskenään samassa linjassa.
Riittävän osaamisen varmistamisesta on säädetty laissa. Lastensuojelulaissa edellytetään, että henkilöstön riittävästä määrästä, osaamisesta ja perehdytyksestä on huolehdittava siten, etteivät niihin liittyvät puutteet aiheuta rajoitusten käyttämistä, lapsen turvallisuutta vaarantavia ja ihmisarvoa alentavia rajoitustoimenpiteiden toteuttamistapoja ja käytäntöjä. (1) Myös aluehallintovirasto erikseen ohjeisti kiinnittämään huomiota lastensuojelun hyvään laatuun ja sijaishuoltoon sijoitettujen lasten perusoikeuksien turvaamiseen ohjeistuksessaan maaliskuussa 2022. Valvontaviranomaiset korostavat, että sijaishuoltoyksikön vastuuhenkilön tehtävänä on huolehtia riittävästä henkilöstön määrästä, osaamisesta ja perehdytyksestä siten, että yllä mainittu laki toteutuu. (2)
Toimivan perehdytysohjelman avulla sijaishuollon yksikkö voi taata, että vasta-alkajallakin on mahdollisuus kasvaa tarvituksi huippuammattilaiseksi, hyväksi tiimikaveriksi ja ennen kaikkea lasten ja nuorten luottoaikuiseksi. Hyvällä perehdytyksellä varmistetaan, työssä onnistumisen ja luodaan mahdollisuudet työhön kiinnittymiselle. Voidaan siis sanoa, että työhön perehdyttäminen on oltava kunnossa, jotta toiminta säilyy laadukkaana. Huolellisen perehdyttämisen avulla työntekijä valmennetaan työtehtäviinsä, sekä tehdään työympäristö, työolot ja oman työyhteisön tavoitteet tutuiksi. Jokaisella uuteen työyhteisöön tulevalla ammattilaisella on tarve kuulua joukkoon ja tutustua mahdollisimman pian työkavereiden lisäksi myös talon kulttuuriin. Perehdyttämisestä säädetään myös työturvallisuus- ja työterveyslaissa, joten nämä käytänteet on lainkin puitteissa oltava kunnossa.
Uskon yhteistyön voimaan ja siihen, että perehdyttäminen on koko tiimin tehtävä. Perehdytysohjelmasta vastaa usein esihenkilö, mutta on tärkeää osallistuttaa koko organisaatio perehdytyskäytänteiden luomiseen ja myöhemmin uuden työkaverin perehdyttämiseen. Hyvin suunniteltu ja aikataulutettu perehdytysohjelma antaa työntekijälle ja organisaatiolle parhaat mahdollisuudet selvitä, pitää lapset ja aikuiset turvassa, sekä pitää uusi tulokas talossa.
Myös opiskelijat ansaitsevat kunnollisen perehdytyksen. Opiskelijoiden kokemuksilla suuri merkitys tulevien uravalintojen suhteen. Jos haluamme olla rakentamassa hyvää kuvaa sijaishuollosta opiskelijoille, tulee heidän saada tietoa ja tukea osakseen, kun he ovat ensimmäisessä sijaishuollon yksikössä suorittamassa harjoitteluaan.
Mistä perehdytysohjelman laatiminen olisi sitten hyvä aloittaa?
Ehdottomasti omavalvontasuunnitelmasta. Kirjatkaa olemassa olevat toimintatavat sinne, sillä se on tarkoitettu työkaluksi. Omavalvontasuunnitelman tulisi olla kirjattuna niin, että siitä saa selvän yksikössä asuvat lapset, heidän vanhempansa ja yksikön työntekijät. Kirjoittakaa lisäksi uusia työntekijöitä ja keikkalaisia varten jokaisesta lapsesta ”käyttöohje”, josta voi tiivistetysti lukea tärkeimmät asiat, kuten asiakassuunnitelman tavoitteet, arjen mieltymykset ja tuentarpeet, lääkitykset, kotiintuloajat ja mahdolliset lisätiedot esim. hatkapaikoista. Näillä pääsee hyvään alkuun. Kokemukseni mukaan täyskaaoksen pystyy kesyttämään siedettävään sekamelskaan jo parissa kuukaudessa, kun se otetaan yhteiseksi asiaksi.
Kirjoittaja:
Jenny Poutiainen
Sijaishuollon kouluttaja & kehittäjä
Vetovoimaksi Oy
Lähteet:
1. Lastensuojelulaki 2007/417, 60 §, 3. mom.
2. Aluehallintaviraston ohje 24.3.2022. Verkossa: https://www.valvira.fi/documents/14444/236772/Lastensuojelun+hyv%C3%A4+laatu+ja+sijaishuoltoon+sijoitettujen+lasten+perusoikeuksien+turvaaminen_saavutettavassa+muodossa.pdf/b0157817-3f45-6200-d1a6-f83c35029cbb?t=1648122466801
Tarvitsetko apua perehdytyskäytänteiden luomiseen?
Sijaishuollon työntekijöiden hyvinvointi ja uusien työntekijöiden alkuun auttaminen on minulle tärkeää. Tarvitsemme työyhteisöihin riittävän määrän tietoa, ohjausta ja tukea, jotta kaikki työntekijät voivat toimia turvallisina aikuisina sijaishuollon lapsille ja nuorille. Järjestän kehittämispäiviä ja tuotan perehdytysohjelmia sijaishuollon yksiköihin. Lue lisää täältä.
Apua uuden työntekijän kouluttamisessa?
Olen rakentanut koulutuksen, jonka avulla toivon auttavani työnyhteisöjä henkilökunnan pysyvyyden lisäämisessä ja samalla haluan auttaa lastensuojelun laitoshoidon uusia työntekijöitä pääsemään turvallisesti alkuun. Koulutus kantaa niemeä Lastenkodin ohjaajan ABC — Koulutus uudelle työntekijälle. Koulutus on tarkoitettu ohjaajalle, joka on työskennellyt sijaishuollossa alle vuoden tai muuten vain kaipaa kertausta koulutuksessa käsiteltäviin asioihin. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen ohjaaja ymmärtää sijaishuollon tehtävät ja on tutustunut sijaishuollon asiakkaisiin tilastojen valossa. Koulutus on käytännönläheinen ja sen tehtävä on antaa ohjaajalle valmiuksia toimia vaativassa ohjaajan tehtävässään niin, että se takaa lastensuojelulain ja sijaishuollon laatukriteerien toteutumisen tavallisessa sijaishuollon arjessa.
Kaksipäiväisen koulutuksen aikana käydään läpi sijaishuollon tehtävät ja kuntouttavan arjen elementit. Kerron lapsen oikeuksista ja osallisuudesta sijaishuollon aikana, sekä annan näkökulmia vuorovaikutukseen ja traumatietoiseen kohtaamiseen. Lisäksi teemoja ovat rajoitustoimenpiteiden käyttö ja ohjaustyön menetelmäosaaminen. Tavoitteena on, että koulutuksen aikana työntekijä oppii olemaan aktiivinen toimija eettisesti kestävän sijaishuollon rakentamisessa. Koulutuspäivistä saa mukaan näkökulmia vuorovaikutukseen ja ristiriitatilanteiden rakentavaan käsittelyyn, sekä oman toiminnan reflektointiin. Haluan antaa uusille työtekijöille käyttöön välineitä ohjaajuuteen, jossa arvostus, inhimillisyys ja empatia korostuvat.
Koulutuksesta voi lukea lisää TÄSTÄ.
Comments